Füstmentes stadiont?!

Elég zaklatott napokat élünk meg mostanában. Gondoltam elterelem a figyelmeteket. Nem nagyon bízom benne, hogy sikerül, de azért csak vágjunk bele. Az Élhető Diósgyőrért Egyesület elnöke, Molnár Béla és egy másik kedves szurkoló társunk, a mindenki által ismert és szeretett vagy nem szeretett? Péchy Tibor kezdeményezése adja az apropóját eme kis posztomnak a témában. Konkrét elképzelésük is van a dolog végrehajtásáról, azaz a dohányzás mentes stadion miskolci megvalósításáról. Aki még esetleg nem olvasta a nyílt levelet, nem látta a Boon által készített interjút, íme a levél és a kapcsolódó videó:Elmondásuk szerint, már régebben megfogant bennük az ötlet, hogy füstmentessé tegyék a DVTK-stadiont. És most, hogy az Országgyűlés 2012. Január 1.-i hatállyal szigorította a nemdohányzók védelméről szóló törvényt, így még inkább szükségét érzik keresztes háborújuk véghez vitelét a nemdohányzó Diósgyőr szurkolók védelmében. Elsősorban a gyerekek és a nők, illetve az öregek a jelenkori lovagok "szíve hölgyei". Tény, hogy a törvény lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy helyi rendeletben szabályozzák - indokolt esetben korlátozzák - a szabadtéri szórakozó helyeken történő füstölgést is, persze lehetőséget adva a tulajdonosnak, üzemeltetőnek dohányzóhelyek kijelölésére.

Ezt megelőzve 2011. Október 20.-án jelent meg a hír, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) teljes dohányfüst tilalmat rendelt el az idén megrendezésre kerülő lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságnak helyet adó összes stadionban. "A füstmentes EB-vel a nézők és valamennyi közreműködő egészsége iránti elkötelezettségünket kívánjuk kifejezni." - kommentálta a hírt Michel Platini az UEFA elnöke. Gondolom ez is inspirálhatta lovagjainkat. Nem is alaptalanul. Mert azért ez már valami. Ha jók az információim tiltva van a dohányzás angol és holland stadionokban is. Azt is olvastam valahol, hogy Barcelona is arra készül, hogy betiltsa a dohányzást a Nou Campban, füstmentes övezetté nyilvánítva ezzel az aréna teljes területét!

És ez is egy út, immár Magyarországon: „Az SzTK-Erima Sport utcai stadionjában immár tilos a dohányzás. Ez a rendelkezés vonatkozik a létesítmény egész területére, így a lelátóra, az a mögötti területre, a büfére és annak teraszára is, csakúgy mint az összes többi közlekedő területre, illetve (ahogy eddig is) a csarnokra. Kérjük, hogy a hozzánk látogatók tartsák tiszteletben ezt a rendelkezést, hiszen a létesítményben igen sok gyermek fordul meg. A rendelkezés vonatkozik minden napszakra, vagyis a mérkőzések alatt sem lehet cigarettázni a stadionban. Rágyújtani csak a létesítmény kapuján túl szabad. Együttműködésüket köszönjük!” - Nocsak-nocsak!

És lássuk hogyan reagált Dudás Hunor, a DVTK ügyvezetője:
"Nem foglalkozunk most ezzel a kérdéssel, leghamarabb júniusban, a következő szezon előtt – mondta Dudás Hunor – Szurkolóink között nem csak olyanok vannak, akik nem dohányoznak, hanem olyanok is akik igen, rájuk is tekintettel kell lennünk. De mondom, ez nem egy akut probléma, nem olyan, ami azonnali intézkedést igényelne." - na ne már Hunor főnök!

Én nem vagyok lovag, még csak hetedik éve nem dohányzom, de azt elmondhatom és mindannyian tapasztalhattuk is, hogy a Vidi elleni Liga-kupa meccsen kevésbé füstölt a lelátó, mint máskor! Dohányzó szurkolótársaink tapintatosabbak voltak és azonnal intézkedtek, Dudás Hunorral ellentétben. Egyszerűen nem gyújtottak rá fent, vagy ha igen megkérdezték a körülöttük ülőket, rágyújthatnak-e. Gondolom ez a különben nagy vihart kavart kezdeményezés a háttérben, a tudatalattiban tette azért a dolgát. Öröm volt látni, mennyi a jó szándékú, embertársaival szemben toleráns DVTK szurkoló. Bravó, csak így tovább!

Mert mint láthatjuk van azért már bőven példa az egyértelmű tiltásra is, én nem vagyok ennek a dolognak a híve. Pláne, ha látom dohányzó szurkolótársaim hozzáállást ehhez a kardinális dologhoz. Mert az azért belátható, hogy a passzív dohányzás igenis káros az egészségre, pláne ott ahol nagy számban fordulnak elő gyerekek(hál' Istennek), nők és öregek is. Amit én személy szerint elvártam volna Dudás Hunortól - aki állítólag nagy bagós :) -, hogy Hollósy Bandival bemondassa két szurkolás vezénylés között: "Kérjük kedves dohányzó szurkolótársainkat, hogy amennyiben lehetséges kerüljék a lelátón történő dohányzást és vegyék igénybe a stadion kerítéséinél kijelölt dohányzóhelyeket! " Nem jelöltek ki dohányzóhelyeket és nem is mondta be Bandi a fenti, általam most kitalált idézetet. Ez szomorú!

Bár dohányzóhelyeket nem áll módomban kijelölni, létrehozni; azért én ezt a felhívást most Dudás Hunor helyett megteszem:

Kedves Szurkolótársaim! Amennyiben lehetséges kérlek titeket, kerüljétek a lelátón történő dohányzást!

Köszönöm. És töltsük meg együtt a stadiont a Videoton ellen! Hajrá Diósgyőr!