Pihenő után.

Két hét szünet a bajnokságban, a válogatottak által vívott világbajnoki selejtezők okán. Azaz nem igazi szünet volt ez, mert a nagytudású MLSZ beszúrt két fordulót, az általam csak kamukupaként aposztrofált Liga-kupa sorozatból, átmozgató edzés gyanánt. Az első edzés jól sikerült. Bár Bogáti kiállítása után majdnem kiegyenlített az Újpest, de végül is elegendőnek bizonyult Tisza mesterhármasa a három pont itthon tartásához. Hátha most már Sisa is tudja, mi Tisza igazi posztja... Az említett fegyelmezetlenség miatt tíz emberrel - vagy nem emiatt - a végére megint elfáradtunk, ahogy a második "edzésen" is, a Loki ellen. A mérkőzés első harmadában még - elsősorban a sokat futó Csirszkinek köszönhetően - domináltunk, nyomás alatt tartottuk a debreceniek kapuját, de a második játékrészben újra jött a már szokásosnak mondható kipukkadás effektus.
Persze volt hét hiányzónk a standard kezdőből - szerintem hat - és Loki is erős csapattal állt fel, de azért ez a 2-5 sok szurkolónknál kiverte a biztosítékot. Talán joggal. Nem ez az első meccsünk, hogy láthatóan erőnléti problémákkal küzdünk. Mondom ezt azok után, hogy a Tréner speciális erőnléti felmérője az időközben elküldött Reyes edzőről rossz bizonyítványt állított ki egyesek szemében, kiváltva ezzel egy vitát a csapat szurkolóinak szélesebb körében. Én azok közé tartozom, akik nem  a spanyol erőnléti edzőben látják a nyári szabadságról visszatérő játékosok siralmas kondícióját. Azt gondolom, hogy a hispán - a körülményekhez képest - kitűnő állapotban engedte szabadságra a srácokat - miképpen azt is, hogy jó munkát végzett csapatunknál -, de a hosszú menetelés okozta fizikai, pszichikai, mentális terhelés után törvényszerű volt a siralmas kondi a hosszú pihenés végeztével. 

Egy szó mint száz! A jelenlegi szakmai vezetés feladata lett volna, hogy a rendelkezésre álló idő alatt felpörgesse a társaságot a jól megválasztott módszerekkel és az egyre nagyobb igénybevételt jelentő edzőpartnerek megválasztásával. Az, hogy mi történt az edzéseken, azt csak egyszer volt szerencsém látni, de ha mindet láttam volna sem tudnám megítélni, lévén nem vagyok szakember. Egyet azért tudok! A rövid felkészülés ezen szakaszában indokolatlanul - vagy indokoltan - sok elméleti oktatás is a része volt a nyári felkészítés során megtartott edzéseknek. Ezt gyakrabban edzésre járó szurkolótársaim mesélték, akik a hivatalos honlapon megadott edzés kezdésre érkezve sokszor szembesültek eme ténnyel. Vagy várni kellett az edzésre, vagy nem is volt normál edzés megtartva. Az edzőpartnerek megválasztásának megítéléséhez viszont nem kell proliszensz. Szerintem kevés és nem megfelelő erősségű ellenfelekkel készültünk fel az idényre. Mondom nem tisztem a szakmai vezetés munkáját megítélni, de egy valami jól látszik. A nagyobb tempójú mérkőzések második felében láthatóan a srácok a seggükön veszik a levegőt. 

És ha szurkolóink egy része elégedetlen - egy része meg azt mondja, jobban kezdtünk, mint tavaly -, akkor azt ajánlom mindenkinek, hogy tekintsünk vagy öt fordulót előre! Lássuk csak mi vár ránk még szeptember és október hónapokban! 

A hét végén mégse vasárnap és mégse négykor, hanem szombaton és kettőkor annak a Videotonnak a vendégei leszünk, akik egyre jobb formába lendülnek és hát az önbizalmukat se nyeste meg az EL csoportkörbe jutás. Vélhetően a "második" csapatukkal kell majd szembenéznünk, mert a következő hét csütörtökén már valamelyik Európa-liga csoportbeli ellenfelükkel meccselnek. Ettől azért ne legyünk olyan nagyon nyugodtak, mert nagyon erős a Vidi játékoskerete, megmutatták ezt fiataljai a Hali legyőzésekor is. Kicsi az esély a pontszerzésre. Aztán az a Paks érkezik hozzánk, ahol az a Szivics mester vette át a kormánylapátot, azaz állt a kapitányi hídra, aki a Kecskeméten már szép sikereket ért el a magyar foci zavaros vizén. Most sem mutatkozott be rosszul, a jól rajtoló, masszív Haladás otthonából tudta elvinni a három pontot. Valószínű, mi is kellünk majd a sikerhez, tizenkettedik emberként! A következő fordulóban a Fradihoz megyünk. Még alakuló csapatról van szó, de nem kell ecsetelnem a mérkőzés nehézségeit. Remélem sokan elkísérjük a csapatot. Majd az MTK érkezik, aki hatalmas lendülettel érkezett vissza az elsőosztályba, mint tettük azt mi is tavaly ilyenkor. Hát ez sem lesz egy sétagalopp! És hogy keretbe zárjuk, ötödik erőpróbaként érkezik az a Loki - vélhetően teljes csapattal - amelyik éppen most focizott le minket a kamukupa hétvégi fordulójában.

Ez az öt forduló eldönti, hogy az alsó vagy a felsőházban a helyünk a magyar bajnokságban. Ez az öt forduló sok mindenről dönt még. Arról is többek között, hogy milyen lesz az átlagnézőszámunk az idény során. Hogy az számít-e a nézőszámok alakulásánál, hogy grillezünk, lufizunk, koncerteket szervezünk a meccsek előtt! Vagy csak szimplán az a lényeg, hogyan szerepel a csapat a bajnokságban. Ez az öt forduló sorsokról is dönthet. Gondolok itt elsősorban a Tréner és segítője sorsára. Választ kaphatunk arra is, hogy foggal-körömmel kellett volna-e ragaszkodnunk egy külföldi edző szerződtetéséhez, vagy csak felesleges pénzkidobásnak bizonyult volna. Mert hát megy ez nekünk magyaroknak is. Vagy nem...

Hajrá DVTK!