Hamingway kontra DVTK szurkolók.


Vége már a bajnokságnak, mindenki a karácsonyi készülődés lázában ég. El ugyan nem felejtettük Csirszki Martin sajnálatos sérülését - a fórumfocis fiúk meg is látogatták -, de elfogadjuk a sajnálatos tényt, hogy egy ígéretes karrier törést szenvedett. A srácnak a tavasza odavan, akárhogy is szeretnénk mihamarabb viszontlátni a pályán. A sérülést okozó Souleymane Tandiát az MLSZ illetékesei 4 hónapra eltiltották a futballtól. Persze, amikor megláttam Gyuri bácsi blogbejegyzését, Nehéz ügy címmel, elkezdtem elolvasni.  Gondoltam, elnézést kér a túlságosan vehemens alkalmazottja nevében. Aztán eljutottam az örökbecsű „nehéz ügyek rossz döntéseket szülnek” amerikai jogászkörökben közismert mondáshoz, majd abba is hagytam a cikk olvasását. Egyik szurkolótársunk (brit) azonban vette a fáradtságot és végigolvasta a posztot, melyben a Honvéd tulajdonosa tulajdonképpen lerasszistázza a teljes Diósgyőr szurkolótábort szokásos, rendszeres blogjában, az egyik fociportálon, címlapon. Figyelmünket az írásra szurkolótársunk egyik kommentje terelte. Elolvastuk és mi meg úgy gondoltuk, ha már jogi esetek, akkor hallgatassék meg a másik fél is!

„…Tandiát a diósgyőri pályán az egész mérkőzés alatt fütyüléssel és huhogással "biztató" drukkerek, együtt a magyar labdarúgó közegben sajnos még mindig létező rasszista elemekkel…”- mondja főhősünk, az egykor sikeresnek mondott Los Angeles-i ügyvédfamília sarja.  Azaz a DVTK szurkolók kéz a kézben, karöltve a rasszista elemekkel, huhogva -  akik mellesleg szintén miskolci illetőségűek lehettek -  szidták a báránylelkű Tandiát egész meccsen át. Na nem mondom, hogy egyetlen huhogás sem hangzott el a stadionban – mindenhol nem vagyok ott egyszerre -, de az én környezetemben, na meg a nagy egészből inkább csak a fújolás, kifütyülés jött le. Ami teljesen szokványos még a nyugati futballkultúrákban is olyan estekben, amikor magukról megfeledkezett, nem a játékkal törődő focistákat ilyen módon utasít rendre a nagyérdemű. Mindezt függetlenül a delikvens bőrszínétől, természetesen. Mert akadt most is a Honvédban néhány fekete srác, akik tudtak és akartak normálisan viselkedni és nem az volt az elsődleges elfoglaltságuk, hogy a közönséget ingereljék kifelé mutogatásukkal. Diósgyőrben ez nem szokás. Megpróbálta már ezt sok vagány pesti srác is, csakhogy Törőcsik András esetét említsem, ki szintén próbálkozott, de egy busz épsége bánta tettét, majd a következő idényben sérültet jelentett. Pedig ő azért volt valaki… De hogy csak a közelmúltba menjek vissza; a győri Strestiket sem nevezte az őszön edzője miskolci fellépésre  – megjegyzem, helyesen – a tavaszi köpés-nem köpés, szimulálás, majd mesterünkkel történt szóváltás a sajtótájékoztatón ürügyén kivívott ellenszenv, mondhatni népharag miatt. Itt nagy becsben tartják az ellen focistáit is, ha jók, ha kemények, de sportszerűek, de jaj annak, aki nem pályára illő cselekedetével kivívja az ellenszenvet. Csakúgy, mint bárhol máshol a világban.

És akkor innen is üzennénk Hemingway úrnak, hogy mi a magunk részéről enyhének tartjuk a srácra kiszabott büntetést, hiszen az idény kezdetére már pályán is lehet és randalírozhat tovább. És kikérjük magunknak, hogy a méterekről jött beszállóját, összehasonlítsa Martin szerencsétlen  megmozdulásával az Újpest elleni meccsen, amivel is a brazil srácnak sérülést okozott! - Innen is kívánunk Bruno Moraesnek mielőbbi felépülést, minden Diósgyőr szurkoló nevében! - Amit meg aztán végképp kikérünk magunknak, hogy a Diósgyőr tábort lerasszistázza, egy kalap alá vegye néhány magát szurkolónak nevező senkivel! A Diósgyőr tábor nem rasszista, a Diósgyőr tábor tisztel minden embert! Más kérdés az, amikor az egyén focipályára nem való viselkedését fújjolással "díjazza". A mi klubunkban is futballozik két fekete srác, akiket maximális tisztelet övez szurkolóink részéről, játékuk, hozzáállásuk, sportemberhez méltó viselkedésük okán. Az ő nevükben is kikérjük ezt a vádat!

Azt kellene inkább megtanítania játékosainak - kiragadott példákra felépített rágalomposztok írása  helyett -, hogy mi is a helyes viselkedés a focipályán, hogyan is kell tisztelni saját és az ellenfél szurkolótáborát, a játékot,  hiszen belőlük, abból élnek mindannyian, akik pályára léphetnek.

És végezetül, hogy el ne felejtsék, ezennel ki is nyilvánítjuk - kérjük tolmácsolja játékosának is -, hogy az elkövetkezendő ötven évben, Miskolc ötven kilométeres körzetében nem kívánatos személynek tekintjük SouleymaneTandiát.


Maradunk tisztelettel,
DVTK szurkolók